MENU
Acasă » 2015 » Martie » 11 » Ce masuri de siguranta trebuie sa iei in cazul unui cutremur?
7:59 PM
Ce masuri de siguranta trebuie sa iei in cazul unui cutremur?

 


In cadrul campaniei "Nu tremur la cutremur", lansata oficial la sfarsitul lunii ianuarie, IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a publicat, recent, o serie de sfaturi care vizeaza comportamentul preventiv in utilizarea surselor de gaze si energie in cazul unui cutremur.

Conform datelor IGSU, opt din zece romani nu stiu cum sa reactioneze in cazul unui seism, iar majoritatea ar putea lua decizii care li s-ar putea dovedi fatale sau ar incetini interventia salvatorilor. In acest context, cunoasterea masurilor de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate este esentiala in timpul si dupa producerea unui cutremur.

"Constientizarea populatiei cu privire la comportamentul care trebuie adoptat in cazul unui cutremur este unul dintre principalele obiective institutionale ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, care poate fi insa cel mai bine realizat cu sprijinul tuturor componentelor societatii civile", a declarat col. Nicolae CORNEA, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (I.G.S.U.).

Astfel, IGSU transmite urmatoarele masuri de siguranta in ceea ce priveste sursele de gaze naturale si electricitate in caz de seism:

Inainte de cutremur:

 • asigura-te ca stii de unde se intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica;
 • asigura-te ca sistemele de incalzire (centrala termica, boilerul, soba, radiatoare electrice etc.) sunt montate corect si solid fixate pentru ca in caz de cadere sau rasturnare sa nu rupa conductele de gaz, sa nu atinga instalatiile electrice sau sa aprinda materiale inflamabile;
 • asigura-te ca articolele inflamabile si produsele menajere chimice sunt depozitate departe de sursele de caldura si in locuri in care nu se pot rasturna.

Dupa producerea cutremurului:

 • intrerupe alimentarea cu gaze naturale si cu energie electrica;
 • nu aprinde lumina si nu folosi focul deschis - conductele stradale si instalatiile interioare de gaze naturale din cladiri pot fi avariate (rupte, fisurate, distruse) si pot genera scapari masive de gaze urmate de incendii sau explozii;
 • verifica starea instalatiei de gaz doar cu spuma de apa si sapun, de indata ce este posibil. In cazul in care constati scapari de gaze, inchide robinetul de alimentare cu gaze, deschide fereastra si cheama echipa de interventie a distribuitorului de gaze natural;
 • nu te apropia la o distanta mai mica de 20 metri de liniile electrice cazute sau suspendate deasupra solului si nu permite altor persoane sa se apropie;
 • stai departe de orice obiect care ar putea atinge cablurile: un gard, un copac, o cladire, o masina;
 • atunci cand cablurile electrice aeriene ating autovehiculul in care te afli, ramai in interiorul acestuia, anunta serviciile de urgenta si asteapta sosirea echipajelor de interventie;
 • foloseste o lanterna pentru iluminat. Evita folosirea lumanarilor pentru a nu provoca o explozie sau un incendiu;
 • nu incerca sa repari singur defectiunile produse la instalatii electrice sau de gaze naturale. Reparatiile se fac doar de catre specialisti autorizati.

In prima luna de la lansarea campaniei "Nu tremur la cutremur", reprezentantii inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta, impreuna cu voluntarii E.ON, partener al proiectului, au derulat mai multe actiuni de informare a cetatenilor, prin distribuirea materialelor campaniei. Acestea includ regulile care trebuie respectate in amenajarea locuintei pentru limitarea pericolelor in caz de cutremur si modul in care cetatenii trebuie sa reactioneze in timpul producerii seismului in functie de locul in care se afla in momentul respectiv: acasa, la serviciu, pe strada.

In cadrul campaniei vor avea loc, de asemenea, exercitii de simulare a producerii unor situatii de urgenta in cadrul carora cetatenii vor fi invatati cum sa se comporte in cazul producerii unor astfel de evenimente.

Mai multe detalii despre proiect, precum si materialele video informative pot fi vizionate pe site-ul oficial www.nutremurlacutremur.ro.

Vizualizări: 123 | Adăugat de: GOLOGAN | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar