MENU
Acasă » 2015 » Martie » 5 » Asigurare PAID, importanta pentru locuinta ta.
8:00 PM
Asigurare PAID, importanta pentru locuinta ta.

312.000 de locuinte din Bucuresti asigurate obligatoriu. PAID: In cazul unui cutremur suntem pregatiti sa despagubim toate dosarele


In cazul unui dezastru natural de mare intensitate, similar celui din 1977, "suntem pregatiti sa instrumentam si sa despagubim toate dosarele corespunzatoare locuintelor asigurate obligatoriu", a declarat Nicoleta RADU-NEACSU, Directorul General al PAID Romania - compania care administreaza sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta.

Potrivit datelor furnizate de PAID, in Bucuresti sunt asigurate prin polite obligatorii circa 312.000 de locuinte, ceea ce reprezinta un grad de cuprindere in asigurare de 39%.

In acelasi timp, in capitala exista 113.863 de imobile (in total 804.287 de apartamente), iar conform expertizelor efectuate de catre autoritatile locale pana in prezent, 186 de imobile se inscriu in categoria de risc 1 - pericol public (bulina rosie), marea majoritate a acestora aflandu-se in sectoarele 1,2 si 3 si fiind construite inainte de 1940. Totodata, capitala Romaniei este a 10-a la nivel mondial, in termeni de risc seismic si capitala cu cea mai mare expunere seismica din Europa.

"Potrivit legii, cladirile incadrate in clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate prin intermediul politei PAD, fiind necesara consolidarea acestora. Este important de remarcat, totusi, ca in cazul unui seism puternic infrastructura si constructiile de interes public ar ridica probleme importante, lasand constructiile rezidentiale pe planul secund. Tocmai de aceea credem ca persoanele care au o polita PAD sunt avantajate, deoarece ajutorul pentru reconstructie ar veni din partea PAID. Din pacate, populatia nu este suficient asigurata, astfel, in cazul unei daune de asemenea proportii, multi nu ar beneficia de protectia unei polite, obligatorii sau facultative", precizeaza Nicoleta RADU-NEACSU. De asemenea, aceasta subliniaza ca "sunt multi cei care au ramas fara locuinte in urma dezastrelor nasturale, neavand posibilitatea materiala sa isi construiasca locuinte noi",in acest context find importanta polita obligatorie, care ofera o protectie pentru riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren. 

Pe 4 martie 2015 s-au implinit 38 de ani de la cutremurul devastator care a afectat Romania in anul 1977, soldat cu pagube de peste 2 miliarde dolari si mii de victime. Este important de remarcat ca peste 90% din victimele cutremurului si peste 70% din pagubele materiale s-au inregistrat in Bucuresti. 

Cum obtinem despagubirea in cazul unei daune?

Polita PAD acopera trei categorii de evenimente: cutremure, inundatii si alunecari de teren. In cazul oricarui tip de dezastru natural dintre cele acoperite de PAD, trebuie depusa aceeasi documentatie.

Astfel, detinatorii politelor sunt obligati sa instiinteze in cel mai scurt timp asiguratorul care a eliberat polita PAD, fara a depasi insa termenul de 60 de zile de la data producerii riscului asigurat, cu privire la producerea riscului asigurat si sa precizeze imprejurarile evenimentului. Pe parcursul constatarilor pagubitul trebuie sa procedeze in conformitate cu instructiunile primite de la asigurator.

De asemenea, in cazul producerii unui risc asigurat prin PAD, asiguratii/beneficiarii PAD vor depune cerere de despagubire in scris catre asiguratorul care a eliberat polita PAD. Conform legii in vigoare asiguratii trebuie sa depuna la dosar si actul de proprietate al locuintei.

Vizualizări: 148 | Adăugat de: GOLOGAN | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar