MENU
Acasă » 2015 » Februarie » 8 » ASF a aprobat doua proiecte de norma si un ghid despre asigurarile RCA
10:19 AM
ASF a aprobat doua proiecte de norma si un ghid despre asigurarile RCA

 

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, in data de 4 februarie 2015, doua proiecte de norma care urmeaza sa fie supuse consultarii publice pe site-ul institutiei, pentru o perioada de 10 zile.

Primul proiect - "Norma privind incheierea exercitiului financiar 2014 pentru societatile din domeniul asigurarilor" - are ca principale prevederi:

-    stabilirea termenelor de depunere a situatiilor financiare anuale/raportarilor contabile, precum si a situatiilor financiare consolidate;
-    includerea unor precizari despre operatiuni contabile care se vor efectua la incheierea exercitiului financiar;
-    actualizarea modelului formularelor referitoare la situatiile financiare/raportarile contabile. 

Ce de-al doilea proiect - "Norma privind avizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri in agricultura" - detaliaza conditiile care trebuie indeplinite de catre solicitanti pe parcursul celor doua etape de avizare (prealabila si de functionare).  Acestea se refera, in principal, la:

-    elemente minime obligatorii ale actului constitutiv si ale statutului asociatiei;
-    la cerintele de reputatie si competenta profesionala pentru membrii Consiliului director, pentru cei ai Comitetului executiv, precum si pentru Directorul general;
-    obligatia prezentarii unui plan de activitate/afaceri pentru o perioada de trei ani;
-    obligatia de avea relatii de colaborare/munca cu cel putin un actuar, in vederea dovedirii capacitatii de expertiza tehnica.

Proiectul de norma nu cuprinde prevederi referitoare la procesul de supraveghere de catre ASF a acestor fonduri mutuale datorita modului atipic/diferit de organizare, functionare si inregistrare in contabilitate, comparativ cu societatile de asigurare.

Totodata, in linie cu strategia ASF privind protectia consumatorului, Consiliul ASF a aprobat proiectul de ghid  "RCA - Ghidul Consumatorului". Acesta va fi publicat atat in varianta electronica, pentru a fi utilizat ca resursa online , cat si in varianta print, pentru a fi distribuit publicului larg. 

Avand drept motto "Totul despre asigurarea auto RCA", publicatia contine o serie de informatii si sfaturi utile privind incheierea politelor de raspundere civila auto.

Vizualizări: 73 | Adăugat de: GOLOGAN | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar